Странице

28. 6. 2015.

Harper Li - Ubiti pticu rugalicu

„...ali da bih mogao da živim sa drugima, moram prvo živeti sam sa sobom. Jedina stvar koja ne potpada pod pravila većine jeste čovekova savest.”

Ubiti pticu rugalicu je knjiga koju, čini mi se, svi preporučuju. Zaista, broj pozitivnih utisaka koje sam pročitala o ovom delu je neverovatan. Zbog toga bilo je gotovo nemoguće da ovom delu pristupim bez ikakvih očekivanja, iako baš i ne volim kada se tako nešto dogodi. Drago mi je, ipak, što ta očekivanja nisu izneverena.
Radnja ovog romana prati odrastanje devojčice Skaut Finč i njenog starijeg brata Džema u Alabami, tridesetih godina dvadesetog veka. Bezbrižno detinjstvo prekinuće prvi susret sa okrutnošću i nepravdom ondašnjeg društva, kada njihov otac Atikus pristane da na sudu brani crnca nepravedno optuženog za silovanje belkinje.Upravo će kroz to iskustvo, kao i kroz njihovo interesovanje za misterioznog suseda Artura „Bua” Redlija, naučiti prve važne lekcije o životu.
Kao i u svakom odrastanju, prvi susreti sa nečim što nije u skladu sa nevinim dečijim viđenjem sveta veoma su zbunjujući. Sama činjenica da je njihov otac rešio da se uopšte potrudi da odbrani unapred otpisanog i osuđenog dovoljna je da Skaut i Džemu donese dosta neprijatnosti, a potom i poljulja njihovu sliku o tome kakvi su ljudi koji ih okružuju i šta ih tera da se ponašaju tako kako se ponašaju. U svemu tome, glavni oslonac im je otac, Atikus Finč.
Atikus je jedan od onih junaka koji su prerasli svoje književno delo i postali svojevrstan simbol. Za razliku od većine koja je često jaka samo na rečima, on se svojih verovanja ne odriče onda kada u skladu sa njima treba i da postupa. Mogao je on lako otaljati svoj posao, predati nevinog zakonima mase i dozvoliti da jedan život bude ugašen bez borbe. Ali savest, kako i sam kaže, ne podleže nikakvim zakonima. Upravo zbog te istrajnosti je njegov uticaj na Skaut i Džema tako snažan - nema tu nikakve lažne strogoće i građenja autoriteta na strahu, samo razumevanje i strpljenje. Njegove pouke možda nisu uvek isprva jasne deci, ali trenuci u kojima oni njihov značaj uvide menjaju ih zauvek.
Ubiti pticu rugalicu je roman koji govori o verovatno najružnijim manama društva - rasizmu, predrasudama, nasilju... Uprkos tome, ovo delo odiše neverovatnom toplinom i iskrenošću. Da li je to zbog nekolicine izuzetnih likova, zbog samog načina na koji Harper Li piše, ili je u pitanju nešto treće, nisam sasvim sigurna. Znam samo da je ovo jedan od onih romana koji ostaju sa čitaocem još dugo, vratio im se on ponovo ili ne.

Нема коментара:

Постави коментар