Странице

1. 1. 2019.

12 klasika

pexels.com
Pun je internet kojekakvih čitalačkih izazova. Uglavnom se za njima poseže na početku godine, kada se donose novogodišnje odluke, pa se onda nekako rodi želja i za osmišljavanjem svog čitalačkog vremena. Vrlo često, ovakvi izazovi ljudima posluže i kao fin način za prekidanje čitalačkih blokada, nalazeći u njima inspiraciju i mogućnost da nešto raznovrsnije istražuju svet pisane reči - mnogi izazovi, naime, sadrže jasne instrukcije za izbor dela koji bi trebalo da prošire čitalačke horizonte. Ima i onih koje možete malo slobodnije da osmišljavate, vođeni određenom temom.

Za slučaj da ima zainteresovanih, listu nekih popularnih izazova možete videti ovde, a baš opširnu listu (čini mi se) aktuelnih izazova za godinu pred nama - ovde.

Ja se već neko vreme vodim idejom da dam sebi neki izazov za 2019. godinu. Zašto? Hmmm... Nekih posebnih, pa hajde da kažem i naročito značajnih razloga za to baš i nemam. Ne mogu reći da sam zaglibila u blokadu, jer smatram da čitam dovoljno u poslednje vreme. Pratim neki svoj tempo, uživam u onome što čitam i osećam da to što čitam ostaje sa mnom, nije tek da kažem da čitam. Ne mogu baš ni reći da mi je čitalački opseg uzak, jer se trudim da čitam što je raznovrsnije moguće, ne ograničavajući sebe isključivo na stvari za koje sam sigurna da će mi se dopasti. Jedini razlog koji bih mogla da navedem jeste preventiva - sprečavanje sebe same da upadnem u neku nesnosnu blokadu, kojima sam prethodne godine bila sklona, i čitalačku i blogersku.

U svemu tome, međutim, nisam se odlučila ni za jedan od izazova  navedenih na linkovima iznad, iz prostog razloga što mi je bilo potrebno nešto fleksibilno, što manje određeno i rigidno. Nije cilj da od tog izazova napravim sebi problem, već nešto zabavno i korisno.

Zato sam odlučila da sama osmislim šta mi je činiti, pa sam došla do sledećeg: naredne godine pokušaću da se posvetim klasicima koje dugo planiram da čitam, a nikako da dođu na red, jer očigledno ne umem da pratim čitalačke liste (eto dodatnog razloga za izazov - da naučim kako da plan sprovedem do kraja). Jednostavno, u najvećem broju slučajeva svi planovi, manji ili veći, ispare kada stanem pred police i krenem da listam knjige koje mi ni na kraj pameti nisu bile pre ulaska u knjižaru/biblioteku. Zbog toga sam napravila listu od 12 dela, koja su sama po sebi dovoljno poznata da sam želela da ih pročitam, ili pak njihove autore već dugo planiram da upoznam. Svakog meseca imaću zadatak da pročitam po jedno delo sa liste i o njemu napišem post na blogu. Neka ništa drugo ne pročitam i ne napišem - ovo moram, i to je jedino „pravilo” ovog mog novokomponovanog izazova. Tako obezbeđujem makar kakav kontinuitet u čitanju, ali i u blogovanju. Ostatak moje čitalačke godine potpuno je oslobođen bilo kakvih stega, ali ovih 12 klasika biće „kostur” oko koga će se ostala dela okupljati.

Evo i liste tih dela (ne striktno u redosledu u kojem će biti čitana):
  1. Priča o dva grada, Čarls Dikens;
  2. Midlmarč, Džordž Eliot;
  3. Utopija, Tomas Mor;
  4. Ogledi, Mišel de Montenj;
  5. Valden; O građanskoj neposlušnosti, Henri Dejvid Toro;
  6. Guliverova putovanja, Džonatan Svift;
  7. Božanstvena komedija, Dante Aligijeri;
  8. Tri musketara, Aleksandar Dima;
  9. Stakleno zvono, Silvija Plat;
  10. Stanarka napuštenog zamka, En Bronte;
  11. Meri Barton, Elizabet Gaskel;
  12. Očevi i deca, Ivan Turgenjev
Kao što sam već napomenula, neka od ovih dela su tu zbog značaja koja sama po sebi imaju (npr. Utopija, Božanstvena komedija), dok su druga tu zbog moje želje da konačno upoznam njihove autore (npr. Dikens, Turgenjev). Redosled čitanja osmišljavaću usput, a delo sa kojim ću započeti godinu biće Priča o dva grada. Štaviše, već sam ga pozajmila iz biblioteke, a danas i započela.

Mogao bi ovaj izazov biti vrlo interesantan. Koristan, u smislu održavanja kontinuiteta - svakako. Potrebno je samo isterati do kraja. Ako izuzmem spiskove lektire sa fakulteta, ovo je prvi put da samoinicijativno stajem na crtu nekoj listi za čitanje. Videćemo ko će prevladati - lista ili ja... Kakva  mi je 2018. bila, da sam ovo tada planirala, verovatno bi lista izašla kao pobednik. Nadam se da će ova nova biti više na mojoj strani.

A kako je ovo prvi post u toj novoj, iskoristila bih priliku da svima vama koji ovde svraćate, povremeno ili redovno, poželim srećnu i ispunjenu 2019. godinu!


pexels.com


7 коментара:

  1. Draga koleginice, pre svega, želim da ti godina pred nama bude uspešna u svakom smislu, da te ne napušta entuzijazam i želja za radom/čitanjem, ali i zabavom, opuštanjem, razonodom. Prati svoj duh, koji će te svakako uvek odvesti u pravom smeru! Hvala od srca što vodiš ovu divnu stranicu! Svaki put uživam u svakoj rečenici, jer su brižljivo, inteligentno, posvećeno sročeni tekstovi pravo bogatstvo. Iz sve snage podržavam, pozdravljam tvoju zamisao i, eto, unapred se radujem čitanju tekstova! Na pravom si putu!:)))))
    Što se "čitalačkih izazova" tiče, nikada se nisam uključivala u te popularne, jer, kao što kažeš, svaki moj plan propadne pred konkretnim izborom, tj. policom u biblioteci. Toliko mogućnosti se samo utrkuje!:) Ipak, kada sam (kao ti sada) po završenom diplomskom, potom i masteru, našla sebe pred iznenadnim "viškom" slobodnog vremena, krenula sam sa nadoknadom propuštenog u smislu klasika koje nisam imala prilike ili vremena da pročitam ranije. To je uvek pametna, sjajna, ujedno i zabavna opcija.
    Što se "izazova" tiče, svake godine učestvujem jedino u onom "Goodreads"-ovom. On me ne opterećuje, a s obzirom da od školskih dana beležim pročitane knjige, dođe mi kao neka vrsta elektronskog čitalačkog dnevnika, a i olakšava pregled pročitanog. O svemu tome, tradicionalno, pisaću u subotu.
    Knjige sa tvog spiska sam uglavnom čitala, u okviru studija, sem Toroa i Elizabet Gaskel. Želim ti mnoga uzbudljiva literarna iskustva!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo na podršci! Trudiću se da održavam ovo „mesto” mnogo bolje nego prošle godine (što, ako ćemo pravo, i neće biti neki strašno težak zadatak, imajući u vidu koliko (ni)sam objavljivala), a ovaj zadatak sa klasicima i jeste negde podsticaj za to.

      Inače, kad reče da si veći deo dela sa liste čitala u okviru studija, zanimljivo mi je kada vidim koliko su vaši programi bili raznovrsniji i širi. Negde je to i logično, pošto si ti, ako se dobro sećam, bila baš na grupi za književnost. Kod nas su programi, pošto je smer „genijalno” osmišljen tako da objedinjuje književnost, jezik i metodiku, bili znatno svedeniji za pojedine predmete (sem Srpske književnosti 20. veka, to je bilo baš opširno), a sve ostalo što bi upotpunjavalo sliku bilo je više na nivou preporuke, ili je rađeno kroz pregled. Na primer, od svih ovih dela, radili smo „Božanstvenu komediju”, i to samo „Pakao”. Zato i gledam sada da sama popunim te praznine. :)

      Избриши
    2. Da, bila sam na grupi za književnost, tačnije komparatistiku (srpska književnost i jezik sa opštom književnošću), od milošte zvanoj "grupa smrti", pošto otprilike objedinjuje programe svih ostalih (sa izuzetkom srbistike, pošto su na našem fakultetu ove dve Katedre razdvojene). Moja prvobitna želja bila je da studiram opštu (svetsku) književnost, ali nije mi žao što sam se na kraju odlučila za ovu moju (grupa 06), upravo zbog sveobuhvatnosti. Program je bio izuzetno obiman, zahtevan, često naporan (samo za Srpsku književnost 20. veka trebalo je u proseku godinu dana da pripremimo ispit!), ali i najlepši, za one koji istinski vole književnost, žele da je proučavaju i dobiju najšire moguće obrazovanje. Uz to, putem polaganja ispita na opštoj književnosti, a koji su bili izborni, nadoknadila sam veći deo programa sa nesuđene mi studijske grupe, tako da sam na kraju imala ispite VIŠKA u indeksu!:))))
      Sve u svemu, koliko god ovo zvučalo štreberski, presrećna sam i ponosna na svoje studije, fakultet, profesore, mogu do sutra da razglabam i "promovišem".
      Isto tako me raduje što smo istomišljenice po pitanju stalnog rada na sebi i širenja znanja izvan nekog okvira "potrebnog" i "dovoljnog". Samo napred!:)

      Избриши
  2. Evo i mene, draga moja, da poželim radosnu i uspešnu 2019. godinu!
    Uživam u ovakvim listama, planovima i obećanjima! Divim se beskonačnim ljudskim maštarijama i varijacijama na istu temu: Šta čitati?
    Nešto malo od ovih sam čitala, Stakleno zvono nameravam (večeras sam se učvrsti la u odluci čitajući Milkin post na blogu)
    Bez obzira što ovo nije, globalno gledajući, moja ciljna grupa knjiga, uživaću u tvojim tekstovima! Nemam nikakvu sumnju u to! Pozdravljam te i zaista se radujem što će tvoji postovi biti češći. 📚💟

    PS. Deda Mraz mi je doneo knjigu "Sunce ovog dana". Potpuno je čarobna! Vrištim kao klinka kad prepoznam neki citat od nekud, za druge se opet nerviram što ne mogu da se setim. Uglavnom, ovo kao da sam ja naručila da neko napiše... nirvana😍

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim željama i podršci! Ništa manje od mene tebi! :)

      Deda Mraz je tačno znao šta da ti donese! Meni kao čitaocu je jedan od najdivnijih osećaja onaj kada naiđem na delo koje kao da je baš za mene pisano, koje izražava nešto što mislim i osećam onako kako ja nikada ne bih umela, tako da mi je drago da ti godina počinje tako lepim čitalačkim trenucima! :)

      Избриши
  3. Srećno sa izazovom nadam se da ćeš uspeti da ga ostvariš. :) Baš me je zainteresovao naslov i sviđa mi se izazov. I ja sam sebi zadala jedan ove godine i mislim da su tako izazovi više izvodljivi , jer ne osećaš to kao neko moranje ili obavezu nego kao sopstvenu odluku . Nisam ništa čitala od navedenih naslova, ali baš mi se čita "Stakleno zvono".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo tako. Onda kad pređe u moranje, po mom mišljenju, svaki smisao izazova se gubi. Ovako je i korisno (hvatam korak sa listom za čitanje) i lepo (uživam neoperećena brojevima i strogim pravilima).

      Hvala na podršci! :)))

      Избриши