Странице

25. 6. 2019.

Prilagođavanje

Znate one trenutke kada se apsolutno izgubite u nekoj misli ili u nekom poslu da prosto osećate da ste se iskopčali iz stvarnosti? Ako znate, proširite taj trenutak na vremenski period od skoro dva meseca i dobićete moj maj, zajedno sa pozamašnim delom juna. Takođe, umesto neke zanimljive misli ili posla koji vas obuzme u celosti, stavite ambis nekreativnosti, neinspirativnosti i umora i dobićete razlog zbog kog sam ispala iz koloseka ne samo sa svojim izazovom, već i sa čitanjem uopšte.

A nije trebalo tako da bude. 

Maj je, štaviše, trebalo da bude lagan mesec, sa približavanjem kraja školske godine i mojim blagovremenim planiranjem koje sam konačno uspela da sprovedem u delo. No, kao što se to vazda događalo (makar meni), univerzum je rešio da pokaže svoj nimalo zanimljiv smisao za humor i baš onda kada ja unapred sve pripremim, reši da malo promeša karte. Neke okolnosti vezane za svakodnevicu i posao su se izmenile, a moj tvrdoglavi um koji najviše voli da sve bude baš onako kako je unapred zacrtano morao je da svari novonastale prilike i preosmisli šta će i kako će.

Istovremeno (kad te krene, baš te krene), moja navika da malo spavam, zapravo mnogo manje nego što bi ijedan iole normalan čovek sebi priredio, došla je da naplati svoje. Pokušala sam da je ignorišem, ali san je gadan uterivač dugova. I ja šta ću - predadoh se. Čovek ipak nije dostigao  takav nivo evolucije da može da stavi pod kontrolu baš sve fiziološke potrebe. Nažalost.

Gde je u svemu tome vreme za čitanje? Isprva mi se učinilo da će baš ono biti dobar izduvni ventil od ove smese fizičkog umora i psihičke i emotivne prezasićenosti, ali nije išlo. Od svih knjiga, ona za koju sam se najviše nadala da će biti dobra zabava i najlakša za čitanje, ispostavila se kao sušta suprotnost. Verovali ili ne, u pitanju su Tri musketara (više o tome šta mi se nije dopalo u zasebnom postu o ovom romanu). Štaviše, tek sam ih juče završila. Kako su se svi moji pokušaji da uhvatim korak završavali sa frustracijom i dosađivanjem, odlučila sam da se ipak u navedenom periodu fokusiram na ono što je moralo da se uradi - da se privede kraju školska godina i isprate sve obaveze koje uz to idu, kao i da se nadoknadi izgubljeni san, čisto da se ne bih potpuno transformisala u zombija. Čitala sam kada sam mogla i koliko sam mogla. Isto je bilo i sa pisanjem, iako ne mogu reći da nije bilo materijala. Potpuno sam se isključila i na tom polju (čak ni dnevnik nisam vodila).

Ova hibernacija povukla je za sobom i ogrešenje o prvobitna pravila mog ovogodišenjeg izazova (makar jedna knjiga za svaki mesec, isto tako i post), tako da sam primorana da ga malo prekrojim, odnosno da ukinem to ograničenje „jedna knjiga - jedan mesec” i pretvorim ga u „sve knjige do kraja godine”. Neko bi to nazvao varanje, a ja ću to nazvati prilagođavanjem okolnostima, što je mnogo razumnije nego tvrdoglavo držanje unapred zacrtanog (kao što prethodno napisah, ovo nije nešto što je za mene najprirodniji postupak, ali trudim se da budem fleksibilnija, makar u onom opsegu u kome se pridev fleksibilan ne degeneriše u spremnost da u zavisnosti od prilika gaziš po sopstvenim principima i uverenjima).


E, sad, šta dalje? Sa dodatno popuštenim granicama izazova, što je oslobodilo moje čitalačko vreme od moranja, okrenula sam se onim delima koja me trenutno više vuku. Ova ostala čitam uporedo, bez pritisaka. I, zamislite, lakše ide. Neka od željenih dela nabavila sam tokom poslednje Noći knjiga (na slici), neka ću nastaviti da izvlačim iz biblioteke. Zajedno sa obavezama koje sam stavila pod kontrolu i nešto razumnijim rasporedom spavanja, ponovo mogu da se radujem čitanju, a bogami i pisanju. Stoga, evo jedne malene najave o onome što sledi u narednom periodu na blogu:
  • Najpre post o Staklenom zvonu, koji sam ostala dužna. Zapravo, sve ovo o čemu sam u ovom postu pisala imala sam na umu da na neki način sažmem i uključim u taj post, ali mi se po završetku pisanja nije učinilo prikladnim. Post o Tri musketara doći će nešto kasnije.
  • Dva posta stoje mi napisana već dugo, i da me pitatate zašto ih nisam objavila, ne bih imala pojma kako da vam odgovorim. Prosto, nije mi se dalo da kliknem na ono Objavi. Dakle, postovi o Seoskoj učiteljici  i Forsiranju romana reke uslediće nakon Staklenog zvona.
  • Pripremam i drugi post nalik na onaj U međuvremenu, kako bih se osvrnula na neka upečatljiva dela koja sam čitala i prethodnom periodu.
  • Planiram da napišem post i o seriji Černobilj, jedinom sadržaju koji je uspeo da me pošteno zainteresuje i okupira mi pažnju u prethodna dva meseca. Biće to moj prvi iskorak iz pisanja o književnosti, makar ovde na blogu, tako da će on verovatno doći najkasnije.
  • Postovi o dvama delima u kojima sam uživala u toj meri da su definitivno zavredili zaseban prostor - Žerminal i Ričard III. 
Dakle, vidi se da jeste bilo materijala, ali onog ključnog nije - volje i energije. Sada kada i toga ima, mogu planove da sprovedem u delo. Napokon.

7 коментара:

  1. Interesantan post!! Nadam see si se sada vratila nekom tvom ritmu i da ces uspjeti u svemu sto si naumila! Jedva cekam naredne postove! 😃😃

    PajaMala.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jovana, prvo da te posavetujem, onako najiskrenije i iz ličnog iskustva: samo BEZ PRITISKA! Ako je neko rob zacrtanih planova, gubi živce kad nešto ne ide po redosledu, onda sam to ja. A ne bi smelo tako da bude. Pojede te iznutea, uništi, blokira....
    Radujem se tvojim najavljenim tekstovima, kad god oni izašli, teme/knjige su savršene, kao i naslovi koje si nabavila ("Dorotej", "Sudbina i komentari" i "Druga knjiga Seoba" - prve nešto ne volim, što se mene tiče, ništa lepše!).
    Posao oduzima najviše vremena, naprosto "cedi". Svaki put kada me angažuju, naročito van struke, ne stižem ništa drugo, pa ni da čitam. To je (valjda) normalno i neka te ne grize savest. Eto, ja sam već dva meseca "zaglavila" sa literaturom iz psihologije (za tezu), a tek mi predstoji knjiž.teorija, istorija, kulturološki kontekst, pa sama dela i moje tumačenje, a vreme leti...pritisak zbog rokova, pokušaji da pride ne zapostavim blog, ni druge portale za koje pišem, konkurse za posao....iskreno, nekad, često, osećam kako pucam po šavovima. Ali, sve se stigne. Kvalitet je uvek važniji od kvantiteta. I zapamti da je sjajno i važno biti odgovoran, ali je još važnije ostati zdrave pameti i ne podleći pritisku. To je sve što, najiskrenije, mogu da ti kažem. Drži se.:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, svesna sam ja koliko to stvaranje bespotrebnih pritisaka može biti pogubno za zdravlje, pa se zato i trudim da korigujem tu manu. Zanimljivo što spominješ pritisak oko disertacije, jer sam ja otprilike u nekom sličnom kontekstu našla rešenje za ovaj problem. Mogla bih čak i da kažem da sam zbog toga i uspela da završim sa osnovnim studijama na vreme - fokusirati se u potpunosti na jedan problem u jednom trenutku, ma koliko drugih problema čekalo već sutra ili za nekoliko dana. Otkako sam to shvatila, mnogo sam lakše polagala ispite, a i meni su konkretno lakše padali. Daleko od toga da uvek uspevam da primenim ovaj „mehanizam”, ali trudim se, iako se ponekad ne poklope baš sve kockice, što bi se reklo.

      A sam izbor knjiga delom je, između ostalog, inspirisan i tvojim preporukama, što sa bloga, što sa Gudridsa, koje su se gomilale i poklopile sa onim što mi se trenutno čita. Ne sumnjam da ću uživati. :)

      Kao i uvek, hvala ti mnogo na čitanju i savetima! :)))

      Избриши
  3. Razumijem šta hoćeš da kažeš. Nekad ne ide sve po planu i često se dese neke okolnosti zbog kojih mora dovesti do promjene plana i kojima se moramo prilagoditi. Što se tiče tvojih postova i čitanja, samo lagano i bez pritiska, sve će doći na svoje. Inače sam prvi put na tvom blogu i dopada mi se, tako da sam te zapraila. Jedva čekam naredne postove.❤️

    sweet-dreams-14.blogspot.com - moj blog, posjeti ga ako želiš

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na čitanju, nadam se da će i u narednim postovima biti nečega što bi moglo da te zainteresuje. A pritisaka nikad ne manjka, samo treba da naučimo da ne stvaramo one bespotrebne. :)

      Hvala na linku, svratiću obavezno! :)))

      Избриши